Smolis Brut Nature 2018

Jesienią ubiegłego roku skonsumowałam efekty bardzo dobrej roboty w wykonaniu pana Jana z Winnicy Smolis.

Subtelne aromaty jabłka Granny Smith, białej moreli, kruszonki z akcentem jakby… magnolii? Oczywiście tych z Placu Trzech Krzyży, które nie mają sobie równych. Przeszywająco wytrawne, z apetyczną strukturą i cytrusową kwasowością spod znaku pomelo i żółtego grejpfruta, a zwłaszcza ich albedo. Dla fanów stylistyki musiaków z kategorii brut nature – must have!

Smolis Brut Nature 2018
Smolis Brut Nature 2018
Smolis Brut Nature 2018 / fot. Iza Popko

Technikalia dla dociekliwych: miks 80% seyval blanc i 20% chardonnay, które dojrzewały rok w stalowej kadzi (choć kontretykieta mówi inaczej), potem minimum 2 lata w butelce, dégorgement we wrześniu 2021 roku.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: