Vaskapu Kert 2019

To był powiew młodości, jakiego potrzebowałam! Wspominam degustację pierwszego rocznika nowego winiarskiego projektu Vaskapu Kastély Pince.

Charakter – przy całej obfitości aromatów z wiśniami i czerwoną porzeczką, lawendą i fiołkami, ściółką i odrobiną przypraw korzennych – jest bardzo młodzieńczy. W ustach pestkowa wiśnia, żwawa kwasowość i nieco szorstkawe taniny, które być może potrzebują trochę czasu, aby się ułożyć. Ja tam lubię taką młodzieńczą zadziorność.

Vaskapu Kert 2019
Vaskapu Kert 2019 / fot. Iza Popko

Kupaż 30% kékfrankosa, 30% kadarki, 20% cabernet sauvignon i 20% cabernet franc najpierw fermentował semi-karbonicznie przez 14 dni, potem rok spędził w 500-litrowej, używanej beczce.

Póki co nie ma go w Polsce, ale – jak ja lubię to powtarzać – kto ich tam wie, tych naszych importerów? ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: