Pinot kosmiczno-chtoniczny  ~  Bencze Pinot Noir 2017

Sporo było u mnie ostatnio dyptyków. Teraz czas na kolejny, wespół z opisanym niedawno musującym blanc de noirs na bazie pinot noir od Istvána Bencze znad Balatonu. No, ale jak dla mnie – Bencze nigdy dość!

Wina Istvána zawsze szepczą mi jakąś historię albo otwierają mi w głowie jakiś krajobraz. Tu krajobraz tworzą łany lawendy, tulipanów i hibiskusa. Gdzieniegdzie rosną zioła, krzewy uginające się od porzeczek i drzewa wiśniowe z dojrzewającymi owocami.

W ustach sporo energii, smak kojarzy się ze świeżo wyciśniętym sokiem z wiśni. Wino jest żwawe, lekko pikantne, z łagodnymi, drobnoziarnistymi taninami. Subtelne i eteryczne jak powiew wiatru znad Balatonu w rozgwieżdżoną noc i ziemiste jak przystało na pinot noir z wulkanicznych gleb.

Bencze Pinot Noir 2017
Bencze Pinot Noir 2017
Bencze Pinot Noir 2017 / fot. Iza Popko

Pinot Noir 2017 powstało z biodynamicznie uprawianych gron, z których większość odszypułkowano. Zanim wino trafiło do butelek, przez 10 miesięcy dojrzewało na osadzie w stalowych kadziach. Niefiltrowane i tylko symbolicznie przechrzczone siarką (10 mg), żeby po drodze nic złego się nie wydarzyło.

Do Polski to i inne wina od Istvána Bencze sprowadza Rafa Wino.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: