Sous le Végétal Auguste 2018

Czerwień ze szczepu avgustiatis, który byłby wyginął, gdyby nie winiarze z zajawką, tacy jak na przykład Jason Ligas i Patrick Bouju.

Razem z poprzednim wpisem o Livii zrobił mi się dyptyk z Samos. Bo to właśnie z tej wyspy pochodzi Auguste. O szczepie avgustiatis, z którego wytłoczono Auguste’a, milczy nawet biblia enofilów i domorosłych ampelografów, „Wine Grapes” autorstwa Jancis Robinson, Hugh Johnsona i José Vouillamoza.

Skoro więc biblia milczy, kilka słów o avgustiatisie. Kilka dosłownie, bo o tym czerwonym szczepie niewiele można znaleźć informacji oprócz tych, że jest czerwony i uprawia się niewielkie jego ilości w zachodniej części Peloponezu i na wyspach – między innymi na Samos.

Wino jest soczyste drobnoziarnistymi taninami i gęstwiną czerwonych owoców, pełne energii, potoczyste wyraźnie zaznaczonym słonym akcentem spod znaku morskiej bryzy. Winifikacja podobna jak w Livii. Grecjo-Francja elegancja.

Import: Naturaliści

Sous le Végétal Auguste 2018
Sous le Végétal Auguste 2018 / fot. Iza Popko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: